Винахід українського садівника-ентузіаста дозволяє збільшити врожайність в кілька разів

Мінімальні затрати – максимальні результати: про «теплі грядки Розума» говоримо з біологом Валентиною Мовчан

Що таке «теплі грядки Розума»?

«Теплі грядки»  –  через те, що там проходять процеси бактеріального розкладу органічної відмерлої речовини  –  за рахунок цього відбувається вироблення тепла, тому створюється оптимальний тепловий режим для рослин.

А «грядки Розума», тому що автором є Володимир Микитович Розум – це наш український винахідник, який запатентував ці грядки і має на них чотири патенти, а це означає, що наукова спільнота визнала, що це – науковий винахід. Він присвячений створенню родючості землі на порожньому місці.

 

Як це працює?

Ідея в тому, щоб не удобрювати рослини, які ми хочемо виростити, а створити оптимальні умови для життєдіяльності ґрунтової біоти, нагодувати її, і вона створить родючість –  створить чорнозем.

Щоб утворилися ті самі українські чорноземи, повинні були пройти десятки тисяч років у природі, а «теплі грядки Розума» дають можливість створити 20-сантиметровий шар чорнозему на «вбитих» ґрунтах за три місяці при правильній організації та при правильному створенні.

 

Як створити «теплу грядку Розума»

Ми знаходимо в Інтернеті чи купуємо книжку «Теплі грядки Розума», де Володимир Микитович покроково виклав цю технологію.

Спочатку робимо розмітку. По центру ділянки, яку ви обрали, по всій довжині має бути зроблений клиновидний рівчак – гострим кінцем донизу, шириною 30 см (можливі варіації) і глибиною так само. Вийнята з цього рівчака земля викладається двома невеликими валочками з боків.

На дно цього рівчака ми вкладаємо мертву деревину, товщиною з руку дорослої людини, зверху дрібніші гілочки, потім ще дрібніші, скошену траву, хмиз, листя, солому. Все це по мірі накладання пересипаємо так званими бокашами, або розбавленою формою активних ефективних мікроорганізмів. Це спеціально створені штами мікроорганізмів, які живуть у ґрунті і які займаються переробкою цієї органіки.

Зверху канавка не засипається землею, а мульчується — потрібно закрити поверхню, не дати доступу ультрафіолету, сухому вітру. Таким чином починається робота цих мікроорганізмів.

Мікроорганізми починають переробляти органіку, нижній шар деревини слугує губкою, яка утримує вологу (потрібно добре полити все це, щоб був запас вологи, а мульча буде захищати від висихання).

Вони переробляють органіку до такого стану, що вона стає дуже сприятливою для споживання ґрунтовими черв’яками, а з’ївши таку органіку, черв’яки створюють гумус. Окрім цього, в такому місці вони починають бурхливо розмножуватися, з часом їм стає тісно і вони розповзаються в боки, тому через три місяці вони рознесуть чорнозем на два-три метри.

Висаджувати можна одразу. По обидві сторони від цієї органічної доріжки у нас будуть так звані кормові доріжки. Це ті смуги, в які ми обабіч органічної доріжки висаджуємо те, що ми хочемо. Густота посадки надзвичайно висока, бо рослини будуть діставати корінням органіку, яка утворюється, будуть добре рости, а загущеність посадки не дасть виростати бур’янам.

Тобто в нас є цей органічний рівчак, далі – кормова доріжка, а ще повинна бути доріжка, де ми будемо ходити. Вона засівається газонною травою, яка має весь час скошуватися, або може замульчуватися корою.

 

Слухайте повну версію розмови в доданому звуковому файлі

https://hromadskeradio.org/programs/rankova-hvylya/vynahid-ukrayinskogo-sadivnyka-entuziasta-dozvolyaye-zbilshyty-vrozhaynist-v-kilka-raziv

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=1kDmIbNPaLk

 

Скорочену текстову версію підготувала

Катерина Халецька